joi, 1 martie 2012

Ghiocelul cu frunze indoite (Galanthus plicatus)

Planta erbacee, perena, care creste dintr-un bulb globulos sau ovoidal, tunicat, brun, din care pornesc radacini fasciculate. Tulpina aeriana este lunga de 15-30 cm, cu doua frunze liniare la baza inconjurate de o teaca membranoasa. Desi asemanator cu ghiocelul comun (Galanthus nivalis), se diferentiaza de acesta prin frunzele bazale mai late, care au tendinta de a se apleca, luand o pozitie oblica sau chiar orizontala. Floarea ghiocelului este alba, solitara, asezata in varful tulpinii, aplecata, in forma de clopot. Tepalele interne au o pata verde pliata in lung, diferita de cea a ghiocelului comun, care are pata verde in forma literei “V” spre varful acestora. Fructul la ghiocel este o capsula ovoidala.
Infloreste foarte devreme in februarie-martie, uneori in iernile blande, se pot intalni ghiocei infloriti chiar in luna ianuarie. Perioada de vegetatie este foarte scurta, durand cateva saptamani. Creste in padure, prin poieni si pajisti. Ghiocelul cu frunze indoite se intalneste in Muntii Macinului si in general in nordul Dobrogei. Este o specie amenintata cu disparitia. Ghioceii sunt plante toxice.
(sursa: ecomuntiimacinului.wordpress.com)









5 comentarii:

  1. pana si numele florii, in latina ~"galant..." le sugereaza barbatilor ca in aceasta zi trebuie sa fie galanti... si sa ofere buchetele de ghiocei in aceasta zi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Anul asta vor iesi mai greu ca-i zapada mare, insa cine si-a curatat gradina are si ghiocei :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca in 2 saptamani vor iesi si ghioceii, poate in vestul tarii sa fi rasarit ca a fost mai cald, pe la Calarasi a fost cam frig. Inca nu au aparut taranii pe la piata cu flori de gradina, eu abia ii astept.

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari pentru postari !
    Si multumiri.

    RăspundețiȘtergere
  5. Este 2023 și demult nam văzut ghiocei

    RăspundețiȘtergere