marți, 30 august 2011

Broasca testoasa de uscat - "testoasa dobrogeana" (Testudo graeca ibera)

Broasca testoasa de uscat mai este cunoscuta si sub numele de testoasa mare sau testoasa dobrogeana. In prezent numarul lor a scazut foarte mult si au fost declarate animale ocrotite de lege,monument al naturii.
Coloritul variaza de la exemplar la exemplar si mai ales de la o regiune la alta. La modul general putem spune ca broasca testosa de uscat este de un galben inchis si fiecare placa a carapacei este marginita de linii brune inchis. Sunt si exemplare aproape negre sau exemplare cu nuanta de masliniu. Exemplarele tinere sunt de obicei mai deschise la culoare.
Lungimea testoasei de uscat are o medie la noi de 25 cm. Au fost studiate si exemplare cu o lungime de 32 cm, iar in Bulgaria au fost masurate exemplare de aproape 40cm. Exemplarele mari pot ajunge in mod exceptional la 6kg.
La noi in tara cele mai multe sanse sa intalnim o broasca testoasa de uscat sunt in Dobrogea, in Muntii Macinului si pe totata lungimea tarmului Marii Negre. Asta este motivul pentru care mai este numita si testoasa dobrogeana. In Romania mai traieste o specie de broasca testoasa de uscat numita testoasa banateana (testudo hermanni boettgeri). Este de mai mici dimensiuni decat prima, asemanatoare la infatisare si raspandita mai mult in sud -vestul tarii, fiind de asemenea o specie ocrotita prin lege si declarata monument al naturii.
Iarna broasca testoasa de uscat hiberneaza in gropi facute in pamant. Cand vine primavara si simt caldura ele ies din letargie si incep perioada de imperechere. A doua perioada de imperechere este toamna. Testoasa de uscat depune 2-3 serii de oua pe an a cate 4-5 bucati. Ouale sunt aproape sferice, de culoare alba. La o temperatura constanta de 28-30 grade puii eclozeaza dupa 69 de zile. Dupa eclozare puii au o lungime de 3,5 cm si o greutate de 15 gr. Tinerii sunt foarte vulnerabili in fata pradatorilor, de la pasari si pana la animale de prada. Porcii mistreti pot provoca pagube insemnate cuiburilor de broasca testoasa de uscat.
In momentul de fata in Romania este interzisa recoltarea testoaselor de uscat in vederea comercializarii. SUNT MULTI CRESCATORI SAU DORITORI DE EXEMPLARE IN CAPTIVITATE INSA NU TREBUIE SA UITAM CA LOCUL LOR ESTE ACOLO IN FAUNA SALBATICA A DOBROGEI.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu