luni, 12 septembrie 2011

Capra neagră (Rupicapra rupicapra)

Capra neagră (Rupicapra rupicapra) este un animal care face parte din familia Bovidae, subfamilia Caprinae. Ea este răspândită în reginile muntoase din Europa și Asia Mică.
Animalul are o înălțime între 110 si 130 cm, are o coadă scurtă (maximum 8 cm), având înălțimea la greabăn de 75 cm, cântărind între 30 și 50 de kg. Are un corp relativ scund, picioare musculoase cu copită despicată, un gât relativ lung terminat cu un cap scurt prevăzut la ambele sexe cu două coarne inelate și încovoiate spre îndărăt. In spatele coarnelor se găsesc două glande care secretă în perioada de împerechere un lichid cleios cu miros neplăcut. In timpul verii capra neagră are o culoare spălăcită brun-roșcată, partea inferioară a corpului fiind alb gălbui, având pe spate o dungă neagră. Iarna culoarea caprei este brun închis, brun ngricios, fiind alb pe abdomen și picioare, capul fiind de culoare albă-gălbuie, pe creștet având o dungă de culoare închisă.
Animalul trăiește în grupuri de 15 - 30 de capre formate din capre tinere și femele. Această structură socială se schimbă în funcție de anotimp. Vara un animal stă tot timpul de pază pentru a da la timp în caz de primejdie semnalul de alarmă. Iarna această supraveghere este mai puțin severă, grupurile conduse de un țap, putându-se amesteca între ele. In luna noiembrie este perioada de împerechere, ca la sfârșitul lunii mai să fie primele fătări de iezi care țin până la începutul lui iunie. Perioada de gestație la caprele negre durează 6 luni, iezii devin maturi la vârsta de trei ani, iar o capră neagră poate trăi între 15 și 20 de ani. Hrana lor constă din măceșe alpine, muguri și vlăstari de foiase sau conifere, frunze de plante diferite, iarna caprele consumă mușchi sau licheni. Pericolele la care sunt expuse caprele negre sunt căderile de stânci, animalele de pradă ca râsul, lupul, ursul, vulturul și aici se poate aminti și vânătorile organizate de om.
(sursa wikipedia)



























3 comentarii:

  1. wow cate sunt. poti sa imi spui unde le-ai fotografiat si la ce data ?
    si eu am mers in Retezat in vara in speranta de a le fotografia dar nu am dat peste nici una.

    RăspundețiȘtergere
  2. Astea sunt pozate in Piatra Craiului, in Poiana Inchisa in august 2010. Dar am vazut multe si in Bucegi. In Retezat am vazut doar la limita rezervatiei Gentiana.

    RăspundețiȘtergere
  3. Use of photo for Field Guide

    Dear Octavian,

    I am currently developing an Encyclopedia (Field Guide) of Antelopes, Cattle and Goats: Bovids of the World.

    You may take a look to the project at (this is not final):

    http://doctorcastello.com/antelopes/Castello_Bovids.pdf

    I would like to use your photo of the Carpahian Chamois (Rupicapra rupicapra carpatica, summer coat) at:

    http://4.bp.blogspot.com/-s9iIaJLX9YY/TlyvVezyNgI/AAAAAAAAO34/kjW5Z4gqYL0/s1600/IMG_0601.JPG

    Please, let me know if this is OK. The author of the photo will be credited.


    Best regards,
    Dr Jose R Castello
    info@doctorcastello.com

    ABOUT THE PROJECT

    This is an ongoing General Reference educational project which will include 200 different species of antelopes, cattle, goats and sheep from around the world. Each animal will include 1-3 high resolution photographs and a description of the animal (classification, morphology, habitat, ...). Each photo in the project will be credited with the full name of the photographer (and website if desired). The location in which the photo was taken will be also included. It will be also clearly stated that the copyright of the photos will be retained by their original authors.

    This is a personal project which I am developing in my spare time, with no editorial support of any kind. More than 150 international photographers are collaborating unselfishly.

    Jose R Castello, MD PhD

    RăspundețiȘtergere