duminică, 4 martie 2012

Toporasi (Viola odorata)

Cunoscută sub denumirea populară de toporaşi, violete sau viorele (a nu se confunda cu specia Scilla bifolia), specia Viola odorata, reprezintă o gingaşă plantă ierboasă spontană, a cărei flori catifelate îşi fac apariţia primăvara devreme.
Violetele aparţin familiei Violaceae.
Toporaşii sunt plante ierboase, perene, fără tulpină, componentele aeriene dezvoltându-se dintr-un rizom lung şi articulat, lung de cca. 3 cm. În lipsa tulpinii, talia toporaşilor este modestă (2-15 cm).
Tot din rizomi, toporaşii mai dezvoltă rădăcini adventive şi stoloni târâtori, care asigură înmulţirea vegetativă a speciei.
Frunzele la toporaşi sunt lung peţiolate, la bază acestor codiţe, formându-se stipele triunghiulare. Foliajul apare în două rânduri; frunze de primăvară - îşi fac apariţia la înflorire şi sunt mai mici (2-3 cm) şi frunze de vară - apar după încheierea înfloritului şi sunt mai mari (4-6 cm). Limbul frunzelor este lat, de formă cordată (cu aspect de inimă), cu marginea fin dinţată.
Florile la toporaşi sunt lung peţiolate, zigomorfe, parfumate, solitare, cu 5 petalele de culoare violetă, uneori albă sau albăstruie. Floarea de toporaş prezintă un pinten drept sau îndoit în sus.
Pe tija floriferă apar două bractee, sub forma unor frunzuliţe reduse. Sepalele periantului, sunt inegale şi în număr de 5.
Fructul speciei, este o capsulă globuloasă, verde sau purpurie, care se deschide în 3 valve la maturitate, eliberând seminţele, care ajung pe sol. Seminţele sunt uşor alungite, cu suprafaţa externă netedă, prezentând la un capăt un manşon cărnos, foarte atractiv pentru furnici.
Furnicile apucă sămânţa de toporaşi de partea cărnoasă, după care o târăsc spre muşuroi. Astfel se realizează diseminarea la distanţă, deoarece, după un timp, sămânţa se eliberează, furnicile rămânând între fălci, doar cu anexa moale a acesteia.
Toporaşii înfloresc primăvara devreme, înaintea înfrunzirii arborilor, în martie-aprilie, odată cu viorelele.
(sursa: bioterapi.ro)














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu