duminică, 5 iunie 2016

Sacshiu (Vinca minor)

Una din cele mai frumoase plante cu flori albastre care înflorește în luna aprilie este Vinca minor, saschiul, plantă întâlnită în pădurile de foioase din țară.
Vinca minor este o plantă perenă, cu tulpină târâtoare, invazivă, cu frunze ovale, lucioase, de culoare verde persistentă pe timpul iernii.
Sacshiul (Vinca minor) preferă locurile umbroase, unde formează pâlcuri compacte. Este o plantă medicinală utilizată (cu precauție) pentru scăderea tensiunii. Are efect sedativ.
Florile de culoare albastră apar în aprilie și mai, la subsuoara frunzelor așezate opus pe tulpinile aeriene lungi de 20-25 cm. Florile sunt dispuse pe codițe lungi, au câte 5 petale unite la bază.
Tulpina de Vinca minor. Planta are o tulpină târâtoare, aproximativ de un metru, care se întinde pe sol lignificată și din care se formează rădăcini la nivelul nodurilor intertulpinale (marcotaj natural). Tot aici se dezvoltă tulpini aeriene, drepte și lungi așa cum spuneam de 20-25 centimetri, care pe măsură ce se dezvoltă se apleacă pe sol și devin la rândul lor târâtoare.
Frunzele de Vinca minor sunt lucioase (a nu se confunda cu Vinca herbacea, care are frunze ciliate), de culoare verde închis pe fața superioară și o nuanță mai deschisă pe cea inferioară. În vârful tulpinii se găsesc patru frunze dispuse în verticil.
(sursa: dragos-serban.ro)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu