luni, 24 iulie 2017

Iedera alba (Daphne blagayana)

Este un arbust de 15—35 cm inaltime, cu tulpini tiritoare sau drepte, slab ramificate. Ramurile sint fin paroase. Frunzele, lipsite de petiol, invers-ovate, sau alungit-eliptice, la baza ingustate, la virf obtuze sau putin dintate si terminate cu un dinte mic, sint verzi, lucitoare, persistente si ingramadite in rozete mai ales spre virful ramurilor. Florile sint primavaratice, frumoase, parfumate, albe-galbui, aglomerate intr-un capitul, uneori mare cit pumnul. Fructul este o baca zemoasa de culoare galbena-aurie.
Iedera alba este o planta frumoasa dar rara. Isi are centrul de raspindire in Bosnia si Hertegovina, de unde iradiaza spre nord si nord-est pina in Carpatii Meridionali si Muntii Apuseni, atingind limita nordica a expansiunii sale in localitatea Avram Iancu (Vidra).
In tara noastra, planta creste pe povirnisuri pietroase, grohotisuri de calcare, dolomite si serpentine, luminisuri de paduri de foioase sau rasinoase si stincarii din etajul montan si subalpin. Estp semnalata din Muntii Bucegi, Muntele Postavarul, Muntele Piatra Mare, Muntele Ciucas, Muntii Apuseni la Vidra, Muntii Mehedintilor pe Piatra Closanilor si la Stincile „Sf. Ana' (Sinaia).
Este protejata de lege pe tot cuprinsul Muntilor Bucegi, Postavarul si pe Valea Prahovei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu