luni, 27 iunie 2011

Starc cenusiu (Ardea cinerea)


Specia cea mai numeroasa si raspandita de starci din Europa. In prezent, specia este diminuata din cauza desecarii multor balti pe malurile unde isi aveau habitatul cat si din cauza combaterii de catre om.

Are 96 cm. Este usor de recunoscut datorita dimensiunilor sale, fiind cel mai mare din neamul starcilor de la noi. Penajul este predominant gri, cu gatul si pieptul albicios. Zboara la inaltimi mari, cu aripile usor arcuite. Se caracterizeaza prin modul in care pescuieste, stand nemiscat, cu gatul teapan, pandind pestele, pe care il prinde printr-o miscare extrem de rapida cu ciocul.

Cuibareste de regula in stufaris, in colonii, in locuri greu accesibile. In lunile aprilie-mai depune 4 -5 oua de culoare albastru-verzui, a caror clocire este asigurata de ambii parteneri, alternativ. Incubatia dureaza intre 25-28 de zile.

Vara, exemplarele de starci cenusii se intalnesc in diferite regiuni cu balti ce sunt inconjurate de stufarisuri, mai ales in Delta Dunarii. Odata cu sosirea toamnei, migreaza spre locurile de iernare din sud-vestul Europei si nord-estul Africii.Unele exemplare raman la noi in iernile blande.
(sursa info-delta.ro)




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu