sâmbătă, 9 iulie 2011

Codobatura alba (Motacilla alba)


Codobatura alba este o pasare migratoare de talie mica,de aproximativ 18 cm. Este usor de recunoscut dupa corpul zvelt, alungit, cu coada lunga pe care o misca intruna in sus si in jos. De aici i se trage si numele de codobatura.
Cel mai des o putem intalni in locurile joase, in apropierea apelor curgatoare sau a baltilor insa a reusit sa se adapteze si la viata de oras.
Codobatuara alba este o pasare migratoare care pleaca de la noi toamna tarziu si revine pe la jumatatea lunii martie.
Este un vanator iscusit , prinzand cu mare usurinta insectele care reprezinta meniul de baza al codobaturilor.
Pe spate este de un cenusiu inchis cu puncte albe. Capul are o scufita de culoare neagra si alb in frunte si pe obraji. Gatul este colorat in negru iar pieptul si burta sunt de culoare alba. Lungimea corpului este de 18cm, anvergura aripilor de 25-30cm iar greutatea de 19-27g.
Cuiburile le fac in maluri,intre pietrele unui zid,in stivele de lemne si mai rar in copaci. Femela depune in luna aprilie pana la 5 oua albe cu pete cenusii. Clocitul este facut in principal de femela iar incubatie dureaza 14 zile. Ca si multe alte pasari mici,codobatura alba scoate 2 randuri de pui pe an.
Toamna tarziu codobaturile se aduna in stoluri pentru a migra in zonele mai calde si revine in tara in luna martie.

Exista si o subspecie a codobaturii albe cu denumirea motacilla alba alba care are ca si caracteristica coloritul cenusiu-argintiu de pe spate.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu