vineri, 24 aprilie 2015

Ciocanitoarea neagra ( Dryocopus martius )

Ciocanitoarea neagra ( Dryocopus martius ) este cea mai mare specie de ciocanitoare din Europa. Are o lungime de 40 - 45 cm, aproximativ cat o cioara, anvergura aripilor este de 70 - 75 cm, iar greutatea de maxim 370gr.
Asa cum ii spune si numele, este o ciocanitoare de culoare neagra cu ceva nuante de maroniu, mai pronuntate spre varfurile aripilor. La mascul vom putea observa o scufita de culora rosie pe cap care se prelungeste pana aproape de cioc. Femela are o pata rosie doar in crestetul capului. Are un cioc foarte puternic, alb la baza si albastrui spre varf. Picioare sunt de culoare cenusie si sunt prevazute cu gheare puternice pentru a se putea agata de scoarta copacilor. Coada este alcatuita din pene tari si o ajuta sa se sprijine pe trunchiul copacilor atunci cand cauta hrana.
Desi este o aparitie rara si este greu de vazut, ciocanitoarea neagra poate fi intalnita pe aproape tot teritoiul Romaniei - de la padurile de conifere, la padurile de foioase si pana in padurile din Delta Dunarii. In Europa, prezenta ei este asociata cu zonele montane si tinuturile nordice insa se observa o extindere a arealului acestei specii si catre zonele joase impadurite. Datorita raritatii si a faptului ca este foarte precauta, ciocanitoarea neagra este greu de observat si fotografiat. Acesta specie este protejata prin lege, iar vanatoarea este interzisa.
Hrana este alcatuita din insecte si larve pe care le cauta sub scoarta copacilor sau sapand cu ciocul puternic in trunchiurile copacilor. Mai rar poate fi vazuta si pe sol, in cautare de furnici.
Ciocanitoarea neagra isi face cuibul in scorburile construite in copaci la care vor lucra ambii parinti pana la cateva saptamani. Femela va depune 4-6 oua si ambii parinti vor cloci cu randul.
(sursa: animale-salbatice.ro)














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu