vineri, 12 iunie 2015

Mierla gulerata ( Turdus torquatus )

Mierla gulerata ( Turdus torquatus ) este raspandita in aproape toata Europa, pe arealuri restranse, in special in zonele montane si a celor stancoase. Romania se afla la limita esteica de raspandire a mierlei gulerate in Europa. In Romania este intalnita in special in zonele montane din apropierea padurilor de molid. Iarna coboara in zonele mai joase.
Mierla gulerata are un colorit general negru cu nuante maronii, care sunt mult mai vizibile la femela. Varfurile aripilor sunt in nuante mai deschise. Specific speciei este gulerul care este alb imaculat la mascul si de un alb mai sters in cazul femelei. Penele inchise la culoare au varfurile in nuante deschise. Lungimea corpului este de 24 cm, anvergura aripilor de 40 cm iar greutatea de 90-130 g. Femela este mai corpolenta decat masculul.
Mierla gulerata se hraneste cu insecte, viermi, seminte si fructe pe care le cauta pe sol.
Cuibul este construit in gaurile din malurile abrubte sau in cavitatile sau crapaturile stancilor. Cuibul este bine captusit cu iarba, crengi si frunze. Mierla gulerata depune 5-6 oua in doua serii pe an.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu