miercuri, 4 mai 2016

Codobatura galbena (Motacilla flava)

Codobatura galbena (Motacilla flava) este o pasare migratoare de talie mica. Este usor de recunoscut dupa corpul zvelt,alungit,cu coada lunga pe care o misca intruna in sus si in jos.
Penajul este predominant de culoare galbena.Capul codobaturii galbene este cenusiu galbui iar aripile sunt pestrite-alb cu maro.Sub coada vom gasi cateva pene albe.Ciocul si picioarele sunt de culoare neagra. Lungimea corpului este de 17cm cu o anvergura a aripilor de 24-27cm si o greutate de 16-22g.
De obicei o gasim in zonele joase de campie,mai ales pe malurile raurilor sau a baltilor ,acolo unde isi gaseste usor hrana care este alcatuita din insecte. Cuibul este construit pe pamant, bine camuflat in iarba sau vegetatie mai inalta. Femela depune cate 5-6 oua in doua serii pe an.
Toamna tarziu codobatura galbena se aduna in stoluri pentru a migra in zonele mai calde si revine in tara in luna martie.
Se cunosc si doua subspecii ale codobaturii galbene si ambele traiesc si la noi in tara : motacilla flava feldegg - care are capul complet negru si este specifica zonei de S-E a Europei si motacila flava flava - care are capul negru-albastrui cu o linie galbena deasupra ochilor si este specifica Europei Centrale.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu