miercuri, 10 august 2016

Merinana (Moehringia grisebachii)

Planta verde de obicei glabra, sau puberula la internodii si la baza frunzelor. Are tulpini numeroase, subtiri si moi. Frunzele bazale sunt lung petiolate, ovate sau ovat-oblonge, acutiuscule, cele tulpinale, spatulat liniare, submembranoase. Flori pentamere dispuse in inflorescente formate din axe principale terminate cu flori avand lateral mai multe axe secundare ramificate in acelasi fel. Seminte nelucioase, reniforme, rugoase.
Este o planta saxicola, calcofila, heliofila, ce se dezvolta pe stancariile calcaroase. Formeaza populatii dense, in forma de pernite in lungul fisurilor, precum si pe micile polite unde s-au acumulat pietrisuri de mici dimensiuni in amestec cu praf adus de curentii de aer sau de scurgerea apelor in perioadele cu precipitatii.
Moehringia grisebachii este o specie ponto-balcanica raspandita numai in Dobrogea si nord-estul Bulgariei pana la Varna.





2 comentarii:

  1. Buna ziua, am gasit o asemanare cu floarea Steaua Betleemului -Ornithogalum umbellatum (balușcă)creşte spontan pretutindeni, Inclusă în terapiile lui Bach, face parte din cele 38 de remedii florale inventate de doctorul Edward Bach- Terapia Bach

    RăspundețiȘtergere