luni, 30 mai 2016

Narcisa de toamna (Sternbergia lutea)

Narcisa de toamna (Sternbergia lutea) este o planta cu bulb din familia Amaryllidaceae, din care face parte si Amaryllis. Folosita ca planta ornamentala, narcisa de toamna incanta datorita florilor sale galben intens care apar in sezonul autumnal.
Sternbergia lutea, cunoscuta sub diverse denumiri, printre care se numara narcisa de toamna si narcisa de iarna, nu este, de fapt, o narcisa autentica. Este inclusa in genul Sternbergia si este nativa din Insulele Baleare pana in zona occidentala a Mediteranei, Tadjikistan si Asia Centrala.
Narcisa de toamna este o planta perena, cu frunze verde lucios, cu o latime de pana la 12 mm. Frunzele sunt pozitionate in partea inferioare a plantei si pot rezista si pe durata iernii. Florile singulare sunt galben intens, au 6 stamine si tepale de circa 3 mm. Planta atinge o inaltime de 15-20 cm.
Cele mai multe varietati de Sternbergia lutea infloresc toamna, uneori insa florile apar si iarna. Anumite varietati infloresc chiar si la sosirea primaverii.
Narcisa de toamna se dezvolta intr-o varietate de soluri si, spre deosebire de alte plante, se descurca excelent chiar si in pamantul argilos. Prefera, totodata, solurile cu un drenaj bun si amplasarea intr-o zona bine luminata a gradinii.
De altfel, este recomandat ca narcisa de toamna sa aiba parte de o cantitate cat mai mare de lumina de dupa-amiaza. In acest sens, ai putea sa o plantezi in apropierea unui zid ori a unui copac, care sa ii ofere protectie si impotriva curentilor de aer.
Bulbii de narcisa de toamna se planteaza in sol la sfarsitul verii sau toamna. Bulbii se asaza la o adancime de 12-15 cm in sol, lasandu-se intre ei o distanta de 10-15 cm.
Planta este semi-rezistenta, bulbul sau tolerand pe timp de iarna temperaturi nu mai scazute de -2 C. Poate fi protejata de gerul specific sezonului rece aplicand un strat de mulci la baza sau cu ajutorul unei folii de plastic. De asemenea, pentru a supravietui, este important sa nu aiba parte de umezeala in exces pe durata iernii.
(sursa: gradina.acasa.ro)






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu