luni, 2 mai 2016

Lisita (Fulica atra)

Lisita (Fulica atra) este o pasare destul de des intalnita in aproape toate ochiurile de balta cu un pic de stuf. Seamana foarte mult la aspect cu gainusa de balta, numai ca lisita este mai mare, de aproximativ 38 cm si are ciocul de culoare alba cu o ridicatura spre frunte de aceeasi culoare. Lisita este o pasare destul de sperioasa si rar o vedem avantata in largul lacului. De obicei inoata pe langa stuf si la cea mai mica miscare suspecta se face navazuta in padurea de stuf.
Penajul este de culoare complet neagra cu ceva reflexii albastrui. Laba piciorului la lisita nu este palmata insa pernutele sunt aplatizate si au o culoare gri-albastrui. Lisitele sunt bune inotatoare si se scufunda foarte bine. Ochii sunt de culoare rosie. Lungimea corpului este de 36-38 cm, anvergura aripilor de 70-80 cm iar greutatea de 600-900 g.
Hrana lisitei este constituita din vegetatie acvatica pe care de cele mai multe ori o aduna prin scufundari de pe fundul apei. Mai rar, lisita consuma diferite vietati acvatice de mici dimensiuni.
Cuibul lisitei este facut din stuf si vegetatie uscata direct pe apa in interiorul stufului. Pentru ca pluteste,cuibul nu va fi afectat de eventualele fluctuatii ale nivelului apei. In luna aprilie lisita depune pana la 12 oua de culoare cafenie deschisa cu picatele. Clocitul este facut prin rotatie de ambii parteneri iar perioada de incubatie este de 22 de zile.


























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu