sâmbătă, 30 aprilie 2016

Gasca cu gat rosu (Branta ruficollis)

Gasca cu gat rosu (Branta ruficollis) este inclusa pe lista celor mai periclitate specii de pasari care traiesc temporar in Europa, fiind ocrotita pe plan international prin Conventia pentru Conservarea Vietii Salbatice si a habitatelor Europene (Berna – 1979, semnata de Romania in 1993). In Romania apare doar la sfarsitul lunii octombrie si poate fi observata pana in luna martie.
Din familia gastelor prezente la noi are penajul cel mai frumos colorat, fiind si singura specie ce prezinta culoarea rosie in penaj. Gatul, pieptul si partile laterale ale capului au culoarea caramiziu aprins, iar restul penajului de culoare inchisa cu dungi albe. Ciocul este scurt si gatul relativ gros. Picioarele sunt de culoare cenusie iar coada este ce culoare neagra. Se hraneste in special cu iarba dar si cu seminte de cereale (grau, orz, porumb), insecte.
Cuibareste in Rusia Siberiana, in peninsulele Gydan, Taymir si Yamal. Masculul si femela fac cuplu pe viata. Femela depune in a doua jumatate a lunii iunie intre 3 si 7 oua de culoare verde. Incubatia dureaza intre 23-25 de zile.
Habitat: Rusia Siberiana. Zona de iernare principala este Lacul Durankulak situat in zona de vest a Marii Negre. Alte domenii majore de iernare se gasesc in Azerbaidjan, Ucraina, Romania si Bulgaria. In iernile grele poate fi observata in Grecia si Turcia.
(sursa: info-delta.ro)









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu