miercuri, 20 aprilie 2016

Gainusa de balta (Gallinula chloropus)

Gainusa de balta ( Gallinula chloropus ) este o pasare migrataore ce o putem intalni la noi destul de des in perioada martie - octombrie pe aproape orice ochi de apa cu un palc de stuf care sa-i ofere protectie si loc de cuibarit. Gainusa de balta este deseori confundata cu lisita cu care se aseamana mult dar este de dimensiuni mai mici - are aproximativ 30 cm.
Penajul este negru cu nuante brune pe aripi si spate. Are o coada scurta pe care o tine ridicata,cu ceva pene albe in lateral. Ciocul este de culoare rosie portocalie cu o pata de alb - galbui la varf. Vom putea vedea si o dunga alba de-a lungul trupului care parca da contur aripilor. Picioarele sunt relativ lungi, acoperite parca cu solzi, de culoare verzui si cu ceva rosu spre pulpe. Puii sunt acoperiti cu puf negru si au ciocul si crestetul capului de culoare rosie. Mai tarziu puful capata nuante maronii iar primul penaj complet este de culoare maro - deschis.
Convetuiesc de obicei pereci - perechi, singuratice, stapanind fiecare cate un colt de balta. Mare manie se dezlantuie atunci cand apare vreun invadator dornic de frumusetile gainusei. Stapanul iazului il alunga imediat, ajutat de multe ori si de gainusa.
Cuibul il fac in desisul stufului si clocesc ambii parteneri.Gainusa de balta depune pana la 12 oua iar periaoda de incubatie este de 20 de zile. Sunt ani in care reusesc sa creasca doua serii de pui.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu