marți, 26 aprilie 2016

Fazanul (Phasianus colchicus)

Fazanul (Phasianus colchicus) este una din cele mai mandre si mai maiestre pasari pe care le putem observa la noi. Este greu sa-ti stapanesti reactia de placere si uimire atunci cand il vezi.
Fazanul este una din pasarile introduse cu succes la noi. Mai intai a aparut in crescatorii, intr-o mentionare de la inceputul secolului trecut il gasim in crescatoriile din apropierea Aradului si Bucurestiului. In ultimile decenii asistam la o crestere spectaculoasa a populatiei de fazani in toata tara.
La noi in tara sunt trei specii mai des intalnite de fazani :
fazanul comun
fazanul gulerat
fazanul mongolic
Fazanul comun este originar din zona Caucazului si din zona de sud-este a Peninsulei Blacanice. Se presupune ca la noi a fost introdus pentru prima data de catre romani.
Fazanul comun este mai mic decat fazanul gulerat si cel mongolic si cel mai putin prolific. Are insa o rezistenta la factorii de mediu mult mai buna si de aceea este foarte bine adaptat. Masculul poate ajunge pana la greutatea de 1,5kg iar femela pana la 1kg. Lungimea totala este de 50-90 cm iar deschiderea aripilor de 70-90 cm.
Culoarea penajului este pestrita,de un rosu-aramiu cu dungi negre. Pe spate are reflexii verzi albastrui iar pe cap si pe gat este negru cu reflexii albastre. Pe obraji este de un rosu aprins. Coada este lunga mai deschisa la culoare, cu dungi transversale negre si de multe ori bifurcata ca limba unui sarpe. Femela este crem-cenusiu punctata pe cap, spate, aripi si coada cu pete de culoare brun inchis.
Fazanul este o pasare poligama unde cocosul paote avea 5 sau chiar mai multe gaini. In luna mai femela depune in jur de 10 oua pe care le cloceste singura. Perioada de incubatie este de 21 de zile.
Fazanul este o pasare sedentara. Prezinta un interes crescut pentru vanatoare, acesta fiind si motivul principal pentru care a fost introdus in avifauna tarii noastre.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu