joi, 4 mai 2017

Cojoaica de padure (Certhia familiaris)

Cojoaica de padure ( Certhia familiaris ) este o pasare de talie mica, cantatoare si este raspandita in toata zona eurasiatica, de unde i se mai spune si cojoaica eurasiatica. Cojoaica de padure isi leaga existenta de prezenta arborilor pe a caror scorta alearga in cautarea hranei. Are corpul perfect conceput pentru cataratul pe scoarta copacilor. Cojoaica de padure este o pasare sedentara prezenta pe tot parcursul anului in Romania.
In partea superioara a corpului cojoaica de padure are un colorit pestrit cu multe nuante de maro si pete albe. Pe partea ventrala a corpului coloritul este albicios. Ciocul este lung, ascutit si usor curbat cu partea superioara negricioasa si cea inferioara rozalie. Picioarele sunt scurte si prevazute cu gheare lungi. Penele din coada sunt relativ lungi si tari care ajuta cojoaica sa se sprijine in coada pe trunchiurile copacilor, asemenea ciocanitorilor. Lungimea corpului este de 12,5 cm, anvergura aripilor de 18-21 cm iar greutatea de 12g.
Cojoaica de padure se hraneste cu insecte pe care le gaseste in si pe scoarta copacilor si mai rar isi cauta hrana pe ziduri, pietre si stanci.
In luna aprilie perechile isi construiesc cuibul in copaci, dezordonat si rudimentar in care femela depune 5-6 oua intr-o singura serie pe an.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu