marți, 2 mai 2017

Ciocanitoarea pestrita mare (Dendrocopos major)

Ciocanitoarea reprezinta printre pasarile de la noi simbolul trudei, al muncii grele, al neobositei alergaturi dupa hrana.
Ciocanitoarea pestrita mare ( Dendrocopos major ) este neagra pe spate iar pe piept este de un alb cu nuante galben-ruginii. Pe crestet este neagra cu o pata cafenie in frunte.Masculul are o scufita rosie pe cap. Obrajii si gatul sunt de culorae alba separati printr un guler de culoare neagra.Pe umeri are un fel de epoleti de culoare alba iar aripile sunt pestrite-alb cu negru.Coada este tot neagra cu cateva dungi albe iar sub coada este de un rosu aprins. Are o lungime de aproximativ 25 cm.
Este o pasare foarte vioaie si indrazneata, bataioasa daca un alt tovaras indrazneste sa vina pe copacul ei.
Unealta ei de lucru este ciocul lung si puternic de culoare neagra. Putem spune ca ciocul ei este o unealta universala,servind ca tarnacop,ciocan,rindea ori dalta. Cu el ciocaneste mereu in cautarea larvelor de sub scoarta copacilor. Datorita auzului ei fin reuseste sa depisteze daunatorii din scoarta copacilor cu mare precizie indiferent de stadiul de dezvoltare al daunatorilor(larva, pupa, adult). Dupa localizare intra in actiune unealta universala si cu siguranta parada nu mai are scapare.
Pentru a putea ciocani in scoarta copacilor, ciocanitoarea pestrita mare sta vertica pe scoarta copacului. Se prinde bine cu cele patru degete,dispuse doua in fata si doua in spate, inzestrate cu ghiare lungi puternice si incovoiate si se sprijina pe coada.
Cuibul si-l sapa in trunchiul copacilor iar la finalizarea lui,in luna mai,femela va depune pana la 7 oua de culoare alba. Partenerii clocesc cu randul iar incubatia dureaza 15 zile.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu