duminică, 30 aprilie 2017

Ticleanul (Sitta europaea)

Ticleanul ( Sitta europaea ) sau scortarul, cum mai este denumit, este o pasare de dimensiuni mici, de aproximativ15 cm. Sunt asemanatori la corp cu pitigoii numai ca au picioarele si ciocul mai puternice. Sunt adevarati alpinisti pe scoarta copacilor pe care se deplaseaza cu mare usurinta atat cu capul in sus cat si cu capul in jos. Ii putem intalni si in parcurile oraselor unde sunt mereu o prezenta foarte agreabila pentru privirile trecatorilor.
Atat femela cat si masculul au aceleasi dimensiuni si aceeasi imbracaminte. Pe cap si pe spate penajul este de culoare gri-albastrui. Varfurile aripilor sunt brune cu nuante de alba iar pe burta sunt de culoare aramie. Pe obraji si sub cioc sunt de culoare alba iar in dreptul ochilor vedem o dunga neagra care se prelungeste pana pe spate.
Ticleanul este o pasare foarte inteligenta; introduce seminte in crapaturile copacilor pe care apoi le sparge in voie. Hrana ticlenului este omnivora. Consuma cu mare placere insecte dar si seminte.
Ticleanul isi face cuibul in scorburi a caror intrare o adapteaza nevoilor sale cu lut si pamant. Perechile se stabilesc pe viata si sunt foarte devotate locului in care cuibaresc. Se deplaseaza pe o arie de maxim 2 km in jurul cuibului. Ouale mici de culoare alba sunt clocite de ambii parinti, prin roatatie, timp de 18 zile.
Ticleanul este o pasare sedentara.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu