miercuri, 26 aprilie 2017

Pantarusul (Troglodytes troglodytes)

Pantarusul ( Troglodytes troglodytes ) sau ochiul boului cum mai este denumit, este una din cele mai mici pasari care traies in Romania. Este o pasare sedentara insa iarna se observa o usoara crestere a efectivelor deoarece vin la noi in tara ca sa ierneze si perechile care au cuibarit in nordul Europei si al Asiei. Pantarusul este o pasare cu o adaptabilitate extraordinara. Poate fi vazut de la zonele foarte joase si pana la platorurile montane si de la padurile intinse si pana in jonele cu vegetatie saraca. Nu ocoleste nici parcurile si gradinile. Este o pasare greu de vazut si mai ales greu de fotografiat datorita dimensiunilor sale reduse, a habitatului si a faptului ca este o pasare foarte energica, aflata intr-o continua miscare prin tufisurile in care isi cauta hrana.
Pantarusul are o culoare generala maronie-caramizie, cu striatii de culoare brun inchis. Ca semn distinctiv putem observa spranceana de culoare galbui. Exista si o subspecie, Troglodytes troglodytes zetlandicus care este prezenta doar in insulele Shetland din N-E Scotiei. Aceasta are aceeasi conformatie a penajului dar cu o nuanta generala cenusie. Lungimea pantarusului este de 10 cm, anvergura aripilor de 13-17 cm si o greutate de 8-13 g.
Pantarusul isi face de obicei cuibul pe sol printre radacini si vegetatia deasa si mai rar in arbusti si copaci. Femela depune 5-6 oua iar perioada de incubatie este de 15 zile. Perechile cresc doua serii de pui pe an.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu