vineri, 28 aprilie 2017

Corbul (Corvus corax)

Dintre toate pasarile din familia ciorilor, corbul ( Corvus corax ) este cel mai mare, mai indraznet si mai mandru. In momentul de fata corbul este o pasare ocrotita de lege fiind observata din ce in ce mai rar. Inca mai poate fi vazuta in apropierea padurilor batrane de dealuri si munte. Corbul este o pasare sedentara care in iernile mai grele coboara din inaltimile montane catre zonele mai joase unde isi poate gasi hrana mai usor.
Penajul este de culoare neagra cu reflexe violete-albastrui. Are un cioc puternic, turtit lateral, incovoiat, de culoare neagra. Picioarele sunt puternice si cu ghiare, asemanatoare cu cele ale pasarilor de prada. Zboara foarte bine si poate ajunge la inaltimi de 2000 de metri. De multe ori este confundata cu vulturii sau cu acvilele dataorita zborului lor planat. Corbul este de aproximativ doua ori mai mare decat o cioara obisnuita si ajunge la lungimi de 65 cm, anvergura aripilor de 1,2 - 1,5 m si o greutate maxima de 1,5 kg.
Hrana corbului este omnivora desi poate fi considerat si pasare de prada. Consuma de la seminte si fructe si pana la insecte larve, broaste, oua sau pasari mici. Nu rateaza nici ocazia de a se hrani din animale moarte motiv pentru care mai este numit si sanitarul naturii.
In luna februarie incepe perioada de imperechere la corbi. Cuibul si-l face in arbori batrani sau pe stanci in zone greu accesibile. Pe perioada clocitului femela este hranita de catre mascul. Ea nu poate pleca pentru ca ouale ar ingheta. Perioada de incubatie este de 21 de zile iar puii parasesc cuibul dupa alte 40 de zile insa sunt dependenti de hrana parintilor pana la 60 de zile.
Corbul este considerat ca fiind o pasare extrem de inteligenta motiv pentru care il vom gasi in foarte multe povesti si legende.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu