marți, 8 octombrie 2013

Crucea voinicului (Hepatica transsilvanica)

Crucea voinicului este o plantă din familia ranuculaceae, rară, care creşte doar în Munţii Carpaţi ca specie endemică. Din acest motiv, planta este denumită popular crucea voinicului si este declarată monument al naturii fiind ocrotită de lege, creşte la munte, în zone umbroase prin păduri şi tufărişuri.
Planta prezintă un rizom lung, orizontal sau oblic, de la extremitaea caruia se grupează, în fiecare an, frunzele şi florile. Frunzele sunt dublu trilobate, lung peţiolate şi pubescente. Florile care apar în în aprilie-mai, sunt de 3-4 cm. diametru, actinomorfe, albastre, cu petale numeroase (deobicei 10) şi cu pedunculul păros. Fructele sunt achene pubescente.
Acestă specie prezintă o valoare ecologică şi estetică deosebită, fiind, prin frumuseţea ei, o adevărată încântare pentru amatorii de drumeţii montane, atunci când aceştia o întâlnesc în calea lor.
Crucea voinicului nu se recoltează în nici un scop. Pentru valorificarea fitoterapeutică, şi aceea restrânsă, se va recota popâlnicul iepuresc (Hepatica nobilis), specie frecventă care conţine aceleaşiprincipii active.
În unele zone ale ţării, Hepatica transilvanica este numită "trei crai" iar Hepatica nobilis "trei răi".
(sursa: bioterapi.ro)














2 comentarii: