marți, 1 septembrie 2015

Gaita (Garrulus glandarius)

Despre gaita ( Garrulus glandarius ) putem spune ca este cea mai frumusica pasare din familia ciorilor (corvidae). Datorita hranei omnivore si a faptului ca este foarte adaptabila, gaita este raspandita in toata Europa. La noi poate fi intalnita din zona delta si pana in zona alpina. Gaita prefera tinuturile impadurite insa nu evita nici parcurile din orase si chiar gradinile. Se spune despre gaita ca este foarte isteata si poate imita sunetele si cantecele foarte multor pasari.
Penele de pe spate si piept au o culoare placuta cenusie-roscata, de o nuanta mai inchisa pe spate si mai luminoasa pe piept. De la coltul ciocului pleca doua dungi negre pe obraji ca niste favoriti. Negrul il gasim partial si pe aripi si pe coada. Ca semn distinctiv la gaita vom putea observa pe marginea exterioara a aripilor un penaj pestrit de un albastru deschis traversat de liniute negre. Lungimea este de 35 cm, deschiderea ripilor de 55 - 58 cm iar greutatea de 140 -190 g.
Hrana gaitei sa este omnivora si pentru ca distruge cuiburile altor pasari pentru a se infrupta din oua sau pui,este considerata o pasare daunatoare. Insa, intr-un ecosistem bine echilibrat, gaita ajuta in controlarea populatie de pasari din zonele in care se hraneste. Toamna tarziu incepe sa ingroape in pamant sau sa ascunda in diferite locuri, ghinde, alune, fructe de padure pe care apoi le cauta pe timpul iernii, cand hrana este mai putina.
Cuibul il construieste in copaci mici de inaltime la inceputul lunii aprilie. Gaita depune pana la 7 oua de culoare albastrui iar perioada de incubatie este de 20 de zile.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu