marți, 15 septembrie 2015

Mierla (Turdus merula)

Mierla ( Turdus merula ) este o pasare cantatoare cu o lungime de 27 de cm. Este relativ des intalnita in tara noastra, in padurile joase si de deal dar si in padurile montane de foioase, de obicei in apropierea apelor. Este destul de des intalnita si in parcurile mari ale oraselor acolo unde a reusit sa se adapteze cu succes. In general, exemplarele de mierla de la noi sunt sedentare sau pot migra pe distante scurte, de la munte in zonele mai joase. In anotimpul rece vin la noi sa ierneze sau doar in pasaj si exemplare din N Europei.
Masculul este complet negru iar femela are nuante brune-cafenii. Ciocul este de culoare portocalie. Tinerii au o coloratie asemanatoare cu a femelelor insa au ciocul si picioarele negricioase. Masculii imaturi pot avea un penaj negru cu nuante maronii.
Mierla se hraneste in general cu hrana de natura animala, de regula insecte si larve dar si cu hrana de natura vegetala constant in anumite frucete si seminte.
Mierla isi face cuibul aproape de sol, in tufisuri si boschete, unde depune incepanad cu luna aprile 4-5 oua de culoare verzui cu picatele. Perioada de incubatie este de 15 zile si in fiecare an sunt scoase 2-3 serii de pui.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu