duminică, 13 septembrie 2015

Sturzul cantator (Turdus philomelos)

Sturzul cantator ( Turdus philomelos ) este o pasare salbatica intalnita in toata tara, din delta si pana in vaile muntilor. Este prezent in toata Europa, mai putin Peninsula Iberica. Sturzul cantator impresioneaza cu cantecele sale deosebite pe care le putem auzi mai des primavara devreme cand este perioada de imperechere. Este o pasare migratoare care soseste la noi la inceputul lui martie si pleaca toamna tarziu. Poate fi des intalnit si in gradini si parcuri unde este o prezenta incantoatoare datorita cantecului sau si una folositoare datorita faptului ca se hraneste cu melci, larve si insecte care pot fi sunt daunatoare gradinilor. Uimeste prin modul istet prin care reuseste sa consume melcii ; dupa ce gaseste un melc il duce pe o "nicovala" de care loveste melcul repetat pana cand cochilia acestuia se sparge. Mai rar se hraneste cu diferite feluri de fructe si seminte.
Aspectul sturzului cantator este foarte asemanator cu cel al sturzului de vasc, doar ca este mai mic si in nuante mai deschise. Spatele si aripile sunt brune, cu nuante mai inchise pe aripi. Gusa, pieptul si burta sunt alb-galbui cu pete brun inchis, sub forma unor sageti. Nu exista diferente intre mascul si femela. Lungimea corpului este de 23 cm, anvergura aripilor de 33-36 cm iar greutatea de 70-90 g.
Cuibul are forma unei cupe facute din iarba si este construit in tufisuri sau in copacii nu foarte inalti. Incepand cu luna martie femela depune cate 3-5 oua in 2-3 serii pe an. Ouale sunt verzui cu pete maronii.
Desi este o pasare salbatica care se vaneaza in perioada 1 august - 15 martie, sturzul cantator nu prezinta un interes vanatoresc crescut datorita dimensiunilor sale reduse.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu