luni, 25 iulie 2016

Cornul (Cornus mas)

Cornul este o specie relativ frecventa prin padurile Muntilor Macinului, unde prefera zonele mai luminoase, vegetand mai des prin luminisuri, liziere si raristi.
Este un arbust, de 3-5 metri inaltime, deseori si sub forma de arbore mic, indigen, cu scoarta cenusie care se exfoliaza in placi. Frunzele sunt opuse, simple, intregi, petiolate, eliptice, pubescente pe ambele fete, ascutite la varf si ingustate la baza, cu nervuri curbe. Culoarea frunzelor de corn este mai intensa pe fata si mai atenuata pe dos. Florile sunt mici, actinomorfe, galbene, cu patru petale, adunate in inflorescente terminale de tip dicaziu (cima bipara). Florile apar primavara, in martie-aprilie, inaintea frunzelor. Fructele, denumite popular coarne, sunt drupe alungite, de cca. 2 cm, purpurii, lucioase, comestibile cu gust acrisor si astringent. Coarnele se coc la inceputul toamnei. Fructele mature sunt dulci acrisoare, acidulate, astringente si usor aromate. Ele contin: glucide, acizi organici, multa vitamina C, pigmenti vegetali, pectine, tanin si saruri minerale.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu