duminică, 16 septembrie 2012

Degetarul galben (Digitalis grandiflora)

Degetarul galben este o erbacee a carei inaltime ajunge la un metru. Face parte din familia scrofulariaceelor si este o planta toxica, otravitoare. Planta perena, degetarul galben are un rizom nu prea dezvoltat, tulpina aeriana fiindu-i, in schimb, puternica. Infloreste vara, in lunile iulie si august. Florile au o culoare galben pal sau un rosu-pal. Degetarul galben creste in paduri, in luminisuri, la marginea padurilor, in general in zonele cu vegetatie aglomerata si sol hranitor.
Plantele din aceasta familie, a scrofulariaceelor, contin un glicozid toxic. De fapt, degetarul galben contine o serie intreaga de glicozide – digitonina, digitofilina, digitalina.
Degetarul galben este o planta cu actiune cardiotonica. Digitalina, digitonina, digitofilina au efecte asupra functionarii inimii si modifica circulatia sangelui.
Din aceste motive, sunt utilizate pentru producerea de medicamente necesare in bolile cardiace.
Dat fiind caracterul otravitor al acestei plante, administrarea ei in terapii se va face numai sub supravegherea medicului, a specialistului care cunoaste dozajul necesar. Atunci cand nu exista recomandarea medicului se vor folosi plante medicinale alternative, care nu au contraindicatii sau nu este nevoie, in utilizarea lor, de atatea masuri de precautie.
Degetarul galben este o planta riscanta, dar importanta ei pentru revigorarea inimii si a sangelui este notabila.
(sursa: viataverdeviu.ro)






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu