vineri, 7 septembrie 2012

Sangele voinicului (Nigritella nigra)

Sangele voinicului (Nigritella nigra) este o planta din familia Orchidaceae si este una dintre cele 58 de specii de orhidee care pot fi intalnite si in Romania. Florile acestora – inflorescente conice – par rubine stralucitoare in bataia Soarelui. Mirosul lor caracteristic, amintind de vanilie, este atat de patrunzator, incat prezenta podoabei sangerii poate fi simtita de la distanta. Infloresc incepand cu luna mai-iunie pana prin august-septembrie.
Se mai numeste musucel si este o planta perena care are in pamant 2-5 tuberculi comprimati si divizati, din care pornesc radacinile. Tulpina este ierboasa, dreapta si inalta de 8-20 cm. Frunzele au o forma lineara, inguste, alungite si orientate spre cer. Culoarea lor este de un verde inchis pe fata superioara si un verde mai palid pe fata interioara. Tulpina poarta terminal o inflorescenta de forma oval-globuloasa, formata din numeroase flori de culoare rosu-purpuriu inchis spre negricios. Florile sunt mici si numeroase, stranse la varful tulpinii intr-un ghem oval. Ele raspandesc in jur un parfum puternic, frumos mirositor, asemanator celui de vanilie. Infloreste din iunie pana in septembrie. Planta este inalnita in etajul subalpin.
Aspectul deosebit al florii si parfumul suav au facut ca ea sa fie culeasa foarte mult astfel ca pe multe plaiuri de munte ea a disparut definitiv, in general fiind o specie rara, care, in Romania, este declarata monument al naturii.
(sursa: interferente.ro)




2 comentarii:

  1. O floare superba, norocul nu v-a ocolit cand ati gasit-o.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este foarte frumos,numai ca nu prea are multe propozitii! :** E superb,oricum!♥

      Ștergere