Este o planta medicinala, perena si erbacee, cunoscuta prin faptul ca emana un miros placut de lamaie. Face parte din familia Rutaceae si este originara din Asia si Europa. Planta creste salbatic pe langa paduri, pe dealuri insorite, prin maracinisuri, iar uneori este cultivata drept planta de ornament.
Frasinelul este o planta vivace, are tulpina rigida, lunga de 1 m si acoperita cu perisori. Frunzele din partea inferioara a tulpinei sunt simple, iar cele din partea superioara sunt compuse, au cate 7-15 foliole, de forme ovale, cu margini dintate. Florile sunt mari, cu diametrul de 4-5 cm, de culoare rozie, alba sau liliachie, au nervuri purpurii, cate 5 petale si sunt dispuse in ciorchine. Perioada de inflorire a frasinelului este din luna mai pana in luna iunie. Fructele sunt de forma unor mici capsule.
De la aceasta planta se recolteaza coaja radacinii, frunzele si florile.
Datorita continutului de ulei esential, saponina, cictamina, colina si alte substante, frasinelul este considerat cu proprietati tonice, antispasmodice, antiepileptice, sudorifice, antifebrile si vermifuge. Frasinelul este indicat in tratarea unor afectiuni precum: anemia, indigestia, ameteala, crampele abdominale si musculare, litiaza, leucoreea si contra viermilor intestinali.
Coaja de radacina este folosita in tratamentul eruptiilor cutanate, durerilor artritice, icterului si pojarului. Frunzele acestei plante sunt utilizate la aromarea bauturilor alcoolice (ca de exemplu vermutul).
Planta este cunoscuta inca din Antichitate ca avand proprietati mistice. Era consacrata zeitei Diana, care purta pe cap o cununa facuta din aceasta planta magica. In Antichitate frasinelul amestecat cu alte plante era folosit pentru clarviziune, iar ca planta medicinala i se atribuiau proprietati tranchilizante si sedative.
(sursa: dli.ro)
joi, 20 septembrie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu