vineri, 28 august 2015

Barza alba (Ciconia ciconia)

Barza alba ( Ciconia ciconia ) sau cocostarcul este destul de intalnita pe teritoriul Romaniei si asta datorita faptului ca prefera sa-si construiasca cuibul in apropierea omului, pe acoperisuri, cosuri de fum, stalpi, turnurile bisericilor. Este o pasare foarte indragita in toata Europa si astfel a reusit sa intre in credinta populara ca simbol al primaverii, al nasterii si se spune ca aduce noroc casei unde isi face cuibul si o fereste de foc.
Barza alba este o pasare de talie mare, cu picioarele si ciocul lung, ambele de culoare rosie la maturitae. Puii au ciocul si picioarele negre pana la varsta de un an. Penajul este de culoare alba, cu varfurile aripilor de culoare neagra. Greutatea medie este de aproximativ 3,5 kg.
Sunt pasari care prefera zonele joase si intinse, fara paduri pe suprafete mari si isi fac cuibul in apropierea lacurilor si baltilor unde is pot gasi mai usor hrana. Dieta lor este formata in principal din pesti mici, broaste, serpi, pasari si mamifere mici.
Aria de raspandire a berzei albe este: aproape toata Europa, nordul Africii si vestul Asiei. In Europa cele mai multe berze cuibaresc in Polonia un se gasesc anual aproximativ 40 000 de perechi. In Romania cea mai mare densitate o gasim in campiile din vestul tarii.
Cand simt apropierea iernii,berzele albe europene migreaza in nordul Africii iar odata cu revenirea primaverii, la sfarsitul lunii martie, obisnuiesc sa se intoarca la acelasi cuib pe care l-au lasat in urma.
Datorita faptului ca sunt obisnuite cu oamenii, berzele albe sunt relativ usor de fotografiat.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu