sâmbătă, 22 august 2015

Cinteza (Fringilla coelebs)

Cinteza ( Fringilla coelebs ) este o pasare de talie mica dar foarte frumusica. La noi in tara este foarte raspandita si poate fi vazuta din Delta Dunarii si pana in zonele montane. Cintezele sunt des vazute si in gradini sau in parcurile din orase. Doar femela si tineretul migreaza catre zonele mai calde din Africa. Masculii raman la noi si peste iarna.
In cazul cintezei masculii sunt bine diferentiati de femele din punctul de vedere al coloritului. Acestia au o imbracaminte ruginie cu nuante mai deschise, spre crem, pe burta. Penele de pe aripi sunt de culoare bruna inchis,spre negru, cu pete de culoare alba. Vara masculii au o coloratie mult mai vioaie; pe cap au o scufita de culoare cenusie,la fel si coada iar pe spate, inspre coada, au o pata de culoare verzui. Iarna pierde aceste podoabe si le inlocuieste cu nuante ruginii. Femela este mult mai stearsa, avand coloritul apropiat cu cel al unei vrabii plus ceva pete albe pe aripi. Lungimea corpului la cinteza poate ajunge la 14cm, anvergura aripilor la 28cm iar greutatea corporala la 23g.
Cinteza isi face cuibul printre ramurile copacilor. Femela depune in luna aprilie pana la 5 oua de culoare albastrui cu pete rosiatice. Perioada de incubatie este de 14 zile.
Cintezele se hranesc cu diferit fructe si seminte dar si cu insecte si larve.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu