sâmbătă, 8 august 2015

Ciocarlanul (Galerida cristata)

Ciocarlanul ( Galerida cristata ) este o pasare specifica campiilor insorite si a terenurilor aride insa este intalnita pe tot teritoriul tarii noastre indiferent de forma de relief. Ciocarlanul este foarte asemanator la infatisare cu ciocarlia cu care de altfel imparte acelasi areal. Aceasta din urma are creasta mai mica si nu este ascutita si are cateva pene albe la varful aripilor si pe lateralele cozii.
Ciocarlanul are o culoare maro pamantie care il ajuta foarte mult la camuflare. Creasta ascutita este specifica acestei pasari. Atunci cand nu o tine ridicata putem observa un smoc ascutit de pene in prelungirea crestetului. Penele au un aspect solzos si au marginile mai deschise la culoare. Ciocul este un pic curbat la varf. Lungimea corpului este de 17-19cm, anvergura aripilor de 30-35cm iar greutatea de 30-35g.
Ciocarlanul isi face cuibul intr-o scobitura in pamant. Femela depune cate 3-6 oua in 2-3 serii pe an. Spre deosebire de ciocarlie, ciocarlanu nu migreaza si este prezent la noi si pe timpul iernii.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu