luni, 10 august 2015

Rata mandarin (Aix galericulata)

Rata mandarin ( Aix galericulata ) este o specie de rata specifica Asiei de Sud-Est. Desi este o specie in pericol sunt inca colonii stabile in tari ca China, Japonia, Koreea de sud si Rusia - undeva in sudul Siberiei. Habitatul preferat sunt lacurile si raurile lente din apropierea padurilor sau a palcurilor de copaci. In Europa rata mandarin a ajuns atat pe cale naturala cat mai ales prin eliberarea lor accidentala sau voita din crescatorii. Cea mai mare colonie europeana se afla in Marea Britanie insa mai sunt mici grupuri si in tari ca Germania, Elvetia, Olanda, Bulgaria si mai nou putem trece si Romania. La noi rata mandarin s-a acomodat in delta unde se estimeaza existenta unei populatii de aproximativ 1000 - 2000 de exemplare.
Coloritul penajului este de o frumusete deosebita si greu de descris in cuvinte. Alaturi de rata carolina sunt considerate bijuteriile speciilor de rate. Doar mascululul are penajul foarte viu si frumos colorat si doar in perioada imperecherii. In rest culorile lui sunt mai sterse. Femela este bruna-cafenie, cu pete crem pe burta si gusa. Lungimea ratei mandarin este de 41-49 cm, anvergura aripilor de 65-75 cm iar greutatea de aproximativ 500 g.
Rata mandarin cuibareste in scorburile copacilor din apropierea lacurilor si a raurilor. Perechile se stabilesc pe viata si din acest motiv , in cultura asiatice, ratele mandarin sunt simbolul dragostei, al fidelitatii si al relatiilor durabile. Femela cloceste singura ouale si la scurt timp dupa eclozare aceasta isi incurajeaza puii sa sara din scorbura pentru a o urma spre apa unde se reintalnesc cu masculul care isi preia rolul de protector al familiei.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu