joi, 6 august 2015

Piciorongul (Himantopus himantopus)

Piciorongul ( Himantopus himantopus ) este o pasare care prefera zonele litorale, deltele, lagunele si lacurile litorale unde cauta plajele umede si zonele mlastinoase in care isi pot procura hrana cu usurinta. Poate fi vazut si in terenurile agricole inundate sau in orezarii. Piciorongul este intalnit in toata Europa. Ajunge rar in Europa Continentala si foarte rar in zonele nordice. Piciorongul prefera temperaturile mai ridicate. In Romania prefera baltile, lacurile si zonele mlastinoase din Dobrogea insa o densitate mai mare a aceste pasari o gasim in Delta Dunarii. Toamna pleaca de la noi catre Bazinul Marii Mediterane si revine primavara in luna aprilie.
Piciorongul este o pasare usor de recunoscut dupa piciorele sale foarte lungi, de culoare rosie sau roz si a penajului alb cu negru. Ciocul este lung, subtire si de culoare neagra. Pe perioada verii crestetul capului si ceafa au un colorit maroniu inchis spre negru. Iarna, atat capul cat si gatul sunt complet albe. Lungimea corpului este de 33-36 cm , anvergura aripilor de 70 cm iar greutatea este de 250-300 g.
Piciorongul se hraneste cu mici nevertebrate pe pe care le prinde cu ajutorul ciocului sau lung din mal sau chiar din apa.
Cuibul este construit pe plaja sau pe insulele mici in mici scobituri in pamant pe care le captuseste cu putina iarba. Femela depune 3-4 oua intr-o singura serie pe an.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu