vineri, 14 august 2015

Mierla de apa sau Pescarelul negru (Cinclus Cinclus)

 sau Pescarelul negru ( Cinclus Cinclus ) poate fi intalnita in apropierea raurilor repezi din tot lantul Carpatic. Este raspandita si in toata Europa, in zonele inalte, cu rauri repezi si apa cristalina. Iarna, mierla de apa nu migreaza ci doar coboara in zonele mai joase.
Penajul are un colorit general negru, cu nuante brune. Gusa este de culoare alba iar la baza ei se poate observa un guler de culoare ruginie. Capul este brun inchis. Tinerii au un penaj cenusiu cu albul de pe gusa patat. Nu exista diferente majore intre mascul si femela. Lungimea corpului este de 18 cm, cu o deschidere a aripilor de 25-30 cm si o greutate de 50-70g.
Pentru a se hrani, mierla de apa merge prin apa putin adanca unde cauta diferite vieturitoare acvatice de dimensiuni mici. Nu ezita sa se scufunde si in ape adanci, unde merge pe sub apa sau inoata cu ajutorul aripilor.
Cuibul este construit de obicei in gaurile din malurile raurilor si chiar in spatele cascadelor. Cuibul este bine captusit cu muschi si iarba. In luna aprilie, femela depune 4-5 oua pe care le cloceste singura timp de 16-17 zile. Puii sunt hraniti timp de cateva saptamani de ambii parinti. Perechile cresc de obicei doua serii de pui pe an.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu